суботу, 7 березня 2020 р.

Призначення, будова та принцип дії реактора

Реактори служать для обмеження струмів короткого замикання і є котушкою без сталевого сердечника, що володіє великим індуктивним і малим активним опорами. При коротких замиканнях реактор обмежує струм короткого замикання в ланцюзі завдяки значному індуктивному опору. Реактор, встановлений на приєднанні, дозволяє застосовувати апарати, що розміщуються за ним (трансформатори струму, роз'єднувачі, вимикачі), апарати і кабелі розподільної мережі, розташовані за реактивованною лінією, розраховані на менші термічні і динамічні дії струмів к.з. Це значно знижує вартість електричного обладнання розподільних пристроїв.

Повітряні реактори застосовують на 6 і 10 кВ з мідними (РБ) і алюмінієвими (РБА) обмотками. Для напруги 35 кВ і вище використовують трифазні масляні реактори РТМТ. Здвоєні реактори РБАС мають дві котушки на фазу, намотані в одному напрямі. Втрати напруги в кожній гілці здвоєних реакторів в два рази менше, ніж в звичайних. У нормальному режимі реактори характеризуються індуктивним опором, номінальними втратами на фазу і прохідною потужністю, динамічною і термічною стійкістю струмами к.з. Основна ізоляція реакторів складається з фарфорових опорних ізоляторів, а виткова – з ряду шарів кабельного паперу, покритого стрічкою для захисту від механічних пошкоджень.


Розглянемо бетонний реактор.


У закритих розподільних пристроях застосовують бетонні реактори, виконані у вигляді концентрично розташованих витків багатодротяного алюмінієвого дроту залитого в радіально розташовані бетонні колонки. Дріт ізолюють декількома шарами кабельного паперу, поверх якого намотують бавовняну стрічку.

Реактор як індуктивний опір обмежує величину струму короткого замикання у момент його виникнення і тим самим зменшує динамічні і теплові дії на установку і окремі її апарати. Одночасно реактор забезпечує достатню величину напруги на шинах РП в момент короткого замикання на лініях, що відходять.

Реактори виготовляються для вертикальної, горизонтальної і ступінчастої установки (мал.). Кожна котушка має своє позначення: У - верхня, З - середня, Н - нижня, Г - горизонтальна, СГ - середня горизонтальна. Середня і середня горизонтальна котушки мають напрям обмотки, зворотний двом іншим фазам трифазного комплекту. Тим самим забезпечується найбільш вигідний розподіл зусиль, що виникають в бетоні і ізоляторах у момент короткого замикання.

Окрім приведених реакторів РБА, промисловість випускає здвоєні реактори РБАС, а також реактори з малими втратами РБАМ і здвоєні з малими втратами РБАСМ.

Немає коментарів:

Дописати коментар