середу, 4 березня 2020 р.

Призначення, будова та принцип дії короткозамикача

Короткозамикачі використовують для штучного створення короткого замикання, коли струм при пошкодженнях в трансформаторі може опинитися недостатнім для спрацьовування релейного захисту. Короткозамикачі застосовують на підстанціях без вимикачів з боку вищої напруги, де вони призначені для зовнішньої установки.

Короткозамикачі КЗ-35 на напругу 35 кВ виконують у вигляді двох окремих полюсів, що сполучаються при монтажі в один двополюсний апарат, а КЗ-110 і КЗ-220 – у вигляді однополюсних апаратів. При включенні короткозамикача КЗ-35 відбувається двофазне коротке замикання на землю, а при включенні КЗ-110 або КЗ-220 – однофазне. Включаються короткозамикачі автоматично при спрацьовуванні релейного захисту, а відключаються вручну.

Короткозамикач КЗ-110 (мал.). У апарат входять: встановлювана на фарфорових ізоляторах 3 зварна основа 4 з поміщеним у ній пружинним механізмом, колонка 5, виконана з трьох опорних ізоляторів ИШД-35, нерухомі контакти 7 і рухомий ніж 9. Шина 8 служить для приєднання ножа до заземлення, а до затиску 6 приєднують лінію. Вініпластова вставка 10 вбудована в тягу, сполучаючу короткозамикач з приводом 1. Трансформатор 2 типу ТШЛО-5 служить для живлення блокувального реле в приводі відділювала. 11 - тяга. Маса короткозамикача 180 кг.


Для управління короткозамикачем служить привід ПГ-10-К. Включається короткозамикач автоматично під дією пружинного механізму при спрацьовуванні приводу під дією релейного захисту. Можливо також ручне включення. Відключення короткозамикача і завод пружинного механізму приводу здійснюються тільки вручну.

Немає коментарів:

Дописати коментар