вівторок, 3 березня 2020 р.

Призначення, будова та принцип дії трьохполюсного роз'єднувача

Роз'єднувачі призначені для відключення і включення окремих ділянок мережі або устаткування, що знаходяться тільки під напругою, для відключення ділянок мережі з малими величинами струмів, а також для створення видимого розриву електричного ланцюга при роботах на лінії або устаткуванні. Роз'єднувачі розрізняються по роду установки (для внутрішньої і зовнішньої установки), напрузі (6, 10 кВ), струму (400, 630 А і більше), виконання – однополюсні, трьохполюсні і трьохполюсні із заземляючими ножами. Роз'ємну частину роз'єднувача виконують з лінійним або площинним контактом. У роз'єднувачах з лінійним контактом перехід струму здійснюється через ряд розташованих по одній лінії точок, в роз'єднувачах з площинним контактом – через декілька точок, розташованих на дотичних площинах.
Однополюсні роз'єднувачі позначають буквами РВО, трьохполюсні РВ і трьохполюсні із заземляючими ножами РВЗ з вказанням номінальної напруги і струмів. Роз'єднувачі із заземляючими ножами мають три варіанти виконання: I – заземляючі ножі з боку роз'ємних контактів, II – заземляючі ножі з боку шарнірних контактів і III – заземляючі ножі з двох сторін. Наприклад, роз'єднувач на напругу 10 кВ і струм 400 А позначають: однополюсний – РВО-10/400, трьохполюсний – РВ-10/400 і трьохполюсний із заземляючими ножами з двох сторін – РВЗ-10/400-ІІІ.

Трьохполюсні роз'єднувачі можуть бути виготовлені з трьома прохідними ізоляторами, на яких кріплять рухомі ножі. Роз'єднувачі такого типу на напругу 10 кВ і номінальний струм 400 А позначають РВФ-10/400.

Роз'єднувачі для зовнішніх установок мають ізоляцію, розраховану для роботи в несприятливих умовах (дощ, сніг, пил), а також підвищену механічну міцність, оскільки операції з ними проводять і при ожеледі на контактах. На повітряних лініях і щоглових трансформаторних підстанціях напругою 6-10 кВ застосовують роз'єднувачі РЛН (роз'єднувачі з лінійним контактом для зовнішньої установки) рубаючого типу з обертанням ножів в площині осей ізоляторів в РЛНД – двухколонкові з обертанням ножів в площині, перпендикулярній осям ізоляторів. Роз'єднувачі виготовляють у вигляді окремих полюсів, що сполучаються на місці установки в один трьохполюсний апарат. У найменуванні роз'єднувачів для зовнішніх установок указують тип роз'єднувача, номінальні напруги і струм. Наприклад, роз'єднувач для зовнішньої установки на напругу 10 кВ і номінальний струм 200 А позначають РЛНД-10/200.


Принцип дії трьохполюсного роз’єднувача на напругу 6 і 10 кВ.
Управління трьохполюсними роз'єднувачами внутрішнього виконання в міських мережах проводять вручну за допомогою важільного приводу ПР. Роз'єднувач РВЗ має два приводи – один для основних, другий – для заземляючих ножів, причому передбачено блокування між валом основних і валом заземляючих ножів, що виключає можливість помилкових дій при операції цими ножами.

Будова трьохполюсного роз’єднувача на напругу 6 і 10 кВ.


Мал. 1. Трьохполюсний роз’єднувач: а – типу РВ, б – типу РВЗ-10-400-ІІІ; 1 – приводний важіль на валу роз’єднувача, 2 – контакт для приєднання шин, 3 – нерухомий контакт, 4 – рухомий ніж, 5 – фарфорова тяга, 6 – опорний ізолятор, 7 – вал роз’єднувача, 8 – металева рама, 9 – повідок фарфорової тяги, 10 – заземлюючі ножі, 11 – важіль вала заземлюючих ножів, 12 – вал заземлюючих ножів.

Немає коментарів:

Дописати коментар