вівторок, 7 квітня 2020 р.

Технічне обслуговування та ремонт електрообладнання високовольтних розподільчих пристроїв (роз'єднувачі, відділювачі, короткозамикачі)

Технічне обслуговування.

При експлуатації роз'єднувачів, відділювачів і короткозамикачів не рідше ніж один-два рази на рік, а також після коротких замикань оглядають апарати і привід і при необхідності проводять поточний ремонт. Очищають ізолятори чистими ганчірками (без ворсу), змоченими в бензині. Перевіряють стан контактів і при виявленні слідів обгорання зачищають або замінюють їх. Змивають гасом старе мастило з трущихся частин механізму і наносять тонким шаром нове (у зимній час НК-30 або ГОИ-54). Підтягають болти і гайки на підходящому проводі і в інших місцях кріплення. Перевіряють роботу привода, проводячи декілька включень і відключень при відключенні лінії.



Регулювання роз'єднувачів внутрішньої установки виконують зміною ходу повідця ізоляторів, що коливаються, а роз’єднувачів зовнішньої установки – за допомогою регульованих наконечників міжполюсних і внутрішньополюсної тяги. Переконуються при включенні у відсутності ударів ножа об губки нерухомого контакту. При повному включенні ніж на 3-5 мм не повинен доходити до упору контактного майданчика. Регулювання проводять зміною довжини тяги або ходу обмежувачів і упорних шайб, або невеликими переміщеннями ізолятора на цоколі або губок на ізоляторі. Щоб уникнути нагріву контакти роз’єднувача повинні забезпечувати достатню щільність торкання, яку контролюють щупом завтовшки 0,05 мм і шириною 10 мм.

Перевіряють достатність натиснення контактних пружин на ножах роз’єднувача. Змащують контактні поверхні нейтральним вазеліном, без слідів кислотності, з деякою домішкою графіта. Покривають частини приводу, що труться, незамерзаючим мастилом. Усувають слабке місце всієї тяги і важелів механічної частини передачі приводу, змащують всі рухомі зчеплення.

Для оцінки стану ізоляторів роз’єднувачів вимірюють мегомметром опір їх ізоляції, визначають за допомогою вимірювальної штанги падіння напруги на окремих елементах штирьових ізоляторів і випробовують ізолятор в цілому або по частинах підвищеною напругою промислової частоти. Для контролю стану контактних з'єднань струмоведучих ланцюгів роз’єднувачів вимірюють їх опір методом вольтметра-амперметра, пропускаючи через контактну систему роз’єднувача постійний струм, близький до струмів к.з.

Для перевірки контура заземляючого ножа вимірюють опір всього контура (в середньому 2000 мкОм) і роз'ємного контакту (не більше 100 мкОм при хорошій якості монтажу). Наладка приводу короткозамикача і відділювача полягає в перевірці роботи приводу на включення і відключення, перевірці положення ножів і заводу відключаючої пружини реле для приводу ШПО і блокуючим реле БРО, регулюванні сердечників електромагнітів і реле. При експлуатації короткозамикачів і відділювачів особливу увагу слід приділяти найбільш ненадійним їх вузлам: відкритим або недостатньо захищеним від можливих забруднень і обмерзанням пружин, контактним системам і шарнірним з'єднанням, а також незахищеним підшипникам, виступаючим із заднього боку.

Завод-виробник короткозамикачів і відділювачів рекомендує застосовувати для змащування контактних з'єднань дісульфід молібдену. Оброблювані поверхні натирають порошком, спресованим у вигляді олівця, або змащують водним розчином порошку. Контактні деталі можна кип'ятити у водній суспензії дісульфіда молібдену.

Роз’єднувачі і відділювачі можуть бути використані для включення і відключення намагнічуючих струмів силових трансформаторів і зарядних ємнісних струмів повітряних і кабельних ліній.

Основні неполадки та способи їх усунення.
В практиці експлуатації електрообладнання існує два види ремонту – поточний і капітальний.

Поточний ремонт виконують, щоб усунути дефекти, виявлені під час оглядів, і, крім того, уточнити і ліквідувати причини виявлених в процесі експлуатації окремих ненормальностей в роботі апаратів.

В об’єм поточного ремонту розподільчих пристроїв входять:

ретельний зовнішній огляд всього обладнання, його чищення, а також чищення приміщення;

перевірка кріплень і підтяжка контактів ошиновки і збірних полос, заміна пошкоджених ізоляторів;

зачищення і шліфування підгорілих місць контактів, змащення контактів вазеліном, випробування включення і відключення однополюсних роз’єднувачів, регулювання і змащування шарнірів роз’єднувачів, укріплення плити;

перевірка мережі заземлень і відгалужень від неї до апаратури і т.д.

Капітальний ремонт роз’єднувачів, короткозамикачів, відділювачів та їх приводів, включаючи їх внутрішній огляд, виконують не рідше одного разу в 3 роки.

В об’єм капітального ремонту входить:

перевірка вводів і внутрішньої ізоляції, стан рухомих і нерухомих контактів;

перевірка надійності кріплення контактів, камер, решіток, при необхідності заміна контактів і дугогасних пристроїв;

перевірка стану пружин, болтів, гайок, шплінтів, приводного механізму і т.д.

Технологія ремонту короткозамикачів, відділювачів, однополюсних роз’єднувачів.

Тиск в контактах роз’єднувача вважають нормальним, якщо витягуюче зусилля для кожного полюса не нижче наступних даних:

Номінальний струм

роз’єднувача, А            400 600 1000 2000 3000

Витягуюче зусилля, Н 100 200 400   800   1000


Перевірка витягуючого зусилля роз'єднувача: 1- ніж, 2 – контакт, 3 – динамометр.


Склад роботи
Ремонтні операції
Пояснення
Огляд роз'єднувача, очищення, заміна ізолюючих деталей.
Очищення ізоляторів, контактів і ножів від пилу, бруду і кіптяви. Заміна деталей з   бакеліту, що розшарувалися, новими.

При    незначних пошкодженнях покриття їх двома   шарами   бакелітового лаку,   сушка кожного шару 3 год. при 60°С.
У роз’єднувачів РВО і РВТ перевірка цілісності механічних запираючих пристроїв і міцності кріплення сталевих пластин електромагнітних замків до ножів.

Відновлення армування.

Видалення з пошкодженої частини старої мастики і заливка нового цементуючого складу при руйнуванні армування, що не перевищує 1/3 кола фланця або ковпака опорного   ізолятора.
Шов покривають після висихання лаком або оліфою.

Армування.
Нове армування ізоляторів, у яких зруйнований цементуючий пояс більш ніж на 1/3 окружності фланця або ковпака


Відрегульований роз’єднувач перевіряють 10-кратним включенням і відключенням. Потім його ретельно оглядають: не повинно бути порушення регулювання, ослаблення кріплень або інших дефектів, що перешкоджають нормальній роботі роз’єднувача. Контактні частини покривають тонким шаром технічного вазеліну.

Відділювачі і короткозамикачі мають велику конструктивну схожість з аналогічними їм по напрузі роз’єднувачами. Ремонт контактних частин відділювачів і короткозамикачів проводиться так само, як і роз’єднувачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар