середу, 6 травня 2020 р.

Технічне обслуговування пристроїв РЗА

Період експлуатації (термін служби) пристроїв релейного захисту і автоматики визначається моральним або фізичним зносом до такого стану, коли ремонт їх стає нерентабельним. В строк служби пристроїв РЗА, починаючи з перевірки при новому включенні, входять декілька міжремонтних періодів, кожен з яких складається з прироблення, нормальної експлуатації і зносу. Встановлені наступні види планового технічного обслуговування пристроїв РЗА: перевірка при новому включенні; профілактичний контроль; профілактичне відновлення; часткове профілактичне відновлення; періодичні випробування і огляди. Крім того, при експлуатації може проводитися позапланове технічне обслуговування – позачергові і післяаварійні перевірки.

Перевірку при новому включенні проводять при включенні знову змонтованих пристроїв, а також після реконструкції діючих пристроїв, пов'язаної з установкою нової додаткової апаратури, або після монтажу нових вторинних ланцюгів.

Завданням технічного обслуговування в період прироблення є якомога швидше виявлення найбільш характерних на початку експлуатації пристроїв РЗА пріработочних відмов. Період прироблення починається з проведення налагоджувальних робіт перед включенням пристроїв РЗА в експлуатацію, які при ретельному виконанні забезпечують виявлення і усунення можливих пріработочних відмов. Проте завжди є вірогідність, що якийсь дефект не буде виявлений або виникне при наладці. Такі приховані дефекти, як ослаблена міжвиткова ізоляція обмоток реле, надломи в дротяних резисторах, місцеві ослаблення діелектрика в конденсаторах, можуть виявитися через деякий час після введення пристрою РЗА в експлуатацію. Таким чином, через деякий час після наладки необхідна ще одна перевірка – перший профілактичний контроль, після якої з великою вірогідністю можна вважати, що відмови припрацювання виявлені і усунені.

Профілактичний контроль є основним видом технічного обслуговування пристроїв РЗА в період нормальної експлуатації для виявлення раптових (випадкових) відмов, що є наслідком одночасної дії на елементи пристрою декількох чинників, кожен з яких не виходить за допустиму межу. Це запобігає відмові функціонування, тобто дії відповідного пристрою РЗА у момент порушення нормального режиму в електроустаткуванні, що захищається, або відповідному електричному ланцюзі (наприклад, при короткому замиканні).

Профілактичне відновлення – це технічне обслуговування в період зносу, що полягає в своєчасному ремонті зношених елементів пристроїв РЗА або їх заміні для запобігання різкому зростанню потоку відмов (послідовності випадкових відмов). Періодичність профілактичного відновлення встановлюється ресурсом (часом працездатності) більшої частини апаратів і інших елементів даних пристроїв РЗА.

Частковому профілактичному відновленню додатково підлягають елементи пристроїв РЗА, що швидко зношуються.

Періодичні випробування і огляди є додатковими перевірками в період нормальної експлуатації. Призначенням періодичного випробування є перевірка працездатності найменш надійних елементів пристроїв РЗА: реле часу, технологічних датчиків, що обслуговуються місцевою службою релейного захисту автоматики і вимірювань, приводів комутаційних апаратів, зовнішнім оглядам періодично піддають апарати РЗА, вторинні ланцюги, положення перемикаючих пристроїв і випробувальних блоків.

Позачергові перевірки проводять при частковій зміні схем або реконструкції пристроїв РЗА, відновленні ланцюгів, порушених у зв'язку з ремонтом основного устаткування, необхідності зміни уставок або характеристик реле і пристроїв.

Післяаварійні перевірки проводяться для з'ясування причин відмов функціонування або неясних дій пристроїв РЗА.

Усім перерахованим видам технічного обслуговування встановимо наступні умовні позначення: Н – перевірка (наладка) при новому включенні; К1 – перший профілактичний контроль; К – другий та наступні профілактичні контролювання; В – профілактичне відновлення; ЧВ – часткове профілактичне відновлення; О – випробування.

Об’єм робіт необхідний для виконання вказаних видів технічного обслуговування розглянемо на прикладі реле РТ-40 в таблиці 1.



Немає коментарів:

Дописати коментар