неділю, 26 квітня 2020 р.

Призначення, принцип дії та будова електромагнітного струмового реле РТ-40

Реле максимального струму РТ-40 призначене для відключення лінії живлення або споживачів електроенергії при збільшенні струму в колі понад певне значення, яке можна регулювати.

Реле максимального струму спрацьовує, коли струм, що проходить через нього, досягає заздалегідь встановленого значення, званого струмом спрацьовування. При зменшенні струму до певної величини, званої струмом повернення, рухома система реле повертається в початкове положення. Відношення струму повернення до струму спрацьовування називається коефіцієнтом повернення, яке у більшості сучасних струмових реле рівне 0,8-0,9.

У електромагнітному реле максимального струму (мал. 1) по обмоткам котушок 2, розташованих на полюсах магнітопровода 1, проходить струм від трансформатора струму, включеного в робочий ланцюг електроустановки або робочий струм установки (якщо його величина не перевищує допустимих для реле значень). Коли струм досягне або перевищить величину встановленого струму спрацьовування, сталевий якір 3, під впливом магнітного потоку, долаючи протидію пружини 6, обернеться разом з віссю за годинниковою стрілкою, і контактний місток 5, укріплений на осі, замкне верхню пару і розімкне нижню пару нерухомих контактів 4. Повернення рухомої системи контактів реле в початкове положення при зменшенні струму в котушках відбувається під дією пружини 6. Для плавного регулювання струму спрацьовування служить важіль 7, крім того, величину струму спрацьовування можна змінювати перемиканням обмоток котушок. При послідовному з'єднанні котушок кожна з них обтікається удвічі більшим струмом, ніж при паралельному, в результаті цього струм спрацьовування реле буде в два рази менше. Реле не має регулювання часу спрацьовування.

1 коментар: