середу, 8 квітня 2020 р.

Технічне обслуговування та ремонт електрообладнання високовольтних розподільчих пристроїв (реактори, розрядники, запобіжники)

Технічне обслуговування.
При огляді реакторів перевіряють відсутність тріщин в бетоні, особливо в бетоні здвоєних реакторів на стику обох обмоток, а також справність опорних ізоляторів і їх армування, надійність кріплення реакторів до стійок, цілість лакового покриву колонок і ізоляції витків, відсутність деформації витків. Контролюють опір ізоляції бетону між витками і кріпильним болтом. Основним показником є його зниження порівняно з попередніми вимірами. Сушку реакторів проводять при пошкодженні лакового покрову на значній частині (вище 1/4) поверхні бетонної колонки і різкому зниженні опору ізоляції в порівнянні зі зміряним на заводі при тій ж температурі. Перед сушкою лаковий покрив, що залишився на поверхні колонок, видаляють.


До фарфорових частин основи запобіжників пред'являють ті ж вимоги, що і до фарфору опорних ізоляторів.

Губки утримувачів патрона повинні добре пружинити і повністю охоплювати патрон по колу. Патрон повинен бути герметично запаяний. Крім того, слід перевірити щільність засипки патрона піском: при струшуванні не повинно бути чутно шуму піску, що пересипається.

Справність покажчика спрацьовування патронів ПК перевіряють, натискаючи на якірець, який при справній вказівній системі повинен, злегка зпружинивши, повернутися на місце.

Патрони ПК, так само як і патрони ПКТ, перевіряють мегомметром на цілість плавкої вставки. В ході ревізії перевіряють відповідність номінального струму патронів номінальному струму контактних підстав.

Вентильні розрядники залишають включеними на зимовий період для уникнення великого об'єму робіт по включенню і відключенню розрядників, приєднаних до шин підстанцій наглухо (без роз'єднувачів) і з від'єднанням підведеної підводки.

При експлуатації вентильних розрядників вимірюють:

опір (мегаомметром 2500 В) перед включенням в мережу і при виводі в ремонт устаткування, до якого розрядники підключені без роз'єднувачів;

струм провідності або струм витоку при випрямленій напрузі розрядників серій РВС-15-220, РВП-3-10 і РС-10 – один раз в 6 років, розрядників інших серій – один раз в 3 роки, а також при зміні опору розрядника на 30% і більше;

пробивну напругу при промисловій частоті розрядником без шунтуючих опорів після монтажу і надалі один раз в 6 років, а також після капітального ремонту.

Вентильні розрядники змінного струму всієї напруги піддають зовнішньому огляду без відключення напруги, з відключенням напруги і профілактичними випробуваннями. Поточний ремонт вентильних розрядників проводять перед грозяним сезоном – навесні, з настанням теплої погоди (при температурі повітря вище 0°С), вибірково розкривають частину елементів з вілітовими дисками. Капітальний ремонт розрядників проводять при порушенні герметичності, а також залежно від результатів вибіркового розтину елементів з вілітовими дисками і профілактичних випробувань. 




Контролюють стан ізоляції вентильних розрядників щорічно, вимірюючи струми витоку при випрямленій напрузі або опір ізоляції і розрядної напруги. Допустима розрядна напруга (діюче значення при 50 Гц) для розрядників РВП при номінальній напрузі елементу 3 кВ складає 9-11 кВ; при 6-16-19 кВ; при 10-26-30 кВ. Допустимі струми витоку складають 0-10 мкА при випрямленій напрузі відповідно 4 кВ для номінальної напруги елементу 3 кВ, 6 – для 6 кВ, 10 – для 10 кВ. Розрядники РВП не мають резисторів, тому струми витоку у них дуже незначні.

Основні неполадки та способи їх усунення.

В практиці експлуатації електрообладнання існує два види ремонту – поточний і капітальний.

Поточний ремонт виконують, щоб усунути дефекти, виявлені під час оглядів, і, крім того, уточнити і ліквідувати причини виявлених в процесі експлуатації окремих ненормальностей в роботі апаратів.

В об’єм поточного ремонту розподільчих пристроїв входять:

ретельний зовнішній огляд всього обладнання, його чищення, а також чищення приміщення;

перевірка кріплень і підтяжка контактів ошиновки і збірних полос, заміна пошкоджених ізоляторів;

зачищення і шліфування підгорілих місць контактів, змащення контактів вазеліном, випробування включення і відключення однополюсних роз’єднувачів, регулювання і змащування шарнірів роз’єднувачів, укріплення плити;

перевірка мережі заземлень і відгалужень від неї до апаратури і т.д.

Капітальний ремонт роз’єднувачів, короткозамикачів, відділювачів та їх приводів, включаючи їх внутрішній огляд, виконують не рідше одного разу в 3 роки.

В об’єм капітального ремонту входить:

перевірка вводів і внутрішньої ізоляції, стан рухомих і нерухомих контактів;

перевірка надійності кріплення контактів, камер, решіток, при необхідності заміна контактів і дугогасних пристроїв;

перевірка стану пружин, болтів, гайок, шплінтів, приводного механізму і т.д.

Ремонт запобіжників ПК і ПКТ полягає в перевірці цілості плавкої вставки, очищенні контактних поверхонь, перевірці дії замку і покажчика спрацьовування (для запобіжників ПК). Покажчик спрацьовування при натисненні пальцем на його головку повинен вільно переміститися, а при відпуску пальця повернутися на місце. Крім того, перевіряють щільність і повноту засипки патронів кварцовим піском (при струшуванні патронів не повинно бути чутно шуму).

Необхідно також контролювати правильність установки запобіжника (по номінальному струму). При виявленні обриву плавкої вставки патрони замінюють і відправляють в майстерні для перезарядки.

Пластинчасті запобіжники низької напруги при їх перегоранні або виявленні на них окалини міняють; трубчасті запобіжники при перегоранні замінюють і відправляють на перезарядку.

Якщо струм провідності збільшився понад норму, порушилася герметизація або з'явилися тріщини в цементних швах або у фарфоровій покришці, розрядники знімають і направляють в майстерню для ремонту. Періодичну перевірку із зняттям з опори трубчастих розрядників виконують один раз в три роки, а при спрацьовуванні – після закінчення грозового сезону.

При огляді трубчастих розрядників звертають увагу на положення розрядника і величину зовнішнього іскрового проміжку, положення покажчика спрацьовування, стан поверхні (забруднення, псування, наявність опіків і оплавлень) ізолюючої частини, стан заземляючої проводки.

У разі виявлення дефектів, загрозливих нормальній роботі розрядника, його ретельно оглядають і при необхідності знімають. Знятий розрядник забезпечують биркою, на якій указують: назву лінії, номери опори і розрядника, фазу, дату демонтажу і число спрацьовувань. Знятий розрядник відправляють в майстерні для ремонту. Експлуатаційний нагляд за розрядниками покладається на електромонтерів-обхідників або електромонтерів ділянки, у веденні яких знаходяться лінії.

Розрядники на ВЛ оглядають при планових обходах лінії; позачергові огляди проводять після кожної грози. Особливу увагу звертають на розрядники, розташовані,на опорах, найближчих до місця грозової поразки.

Результати оглядів заносять в лист обходів і повідомляють особу, відповідальну за стан ліній.

Немає коментарів:

Дописати коментар