четвер, 30 квітня 2020 р.

Призначення, будова та принцип дії реле максимального струму РТ-80

Реле максимального струму РТ-80 призначене для захисту електричних кіл та різного силового електрообладнання від пошкоджень, які можуть виникнути при миттєвому дуже великому збільшенні струму (струмі короткого замикання), а також при струмі, який на певне встановлене значення перевищує номінальний (відключення відбувається з витримкою часу).

Реле спрацьовує, коли струм, що проходить через нього, досягає раніше встановленого значення, яке називається струмом спрацьовування. Мінімальний струм, при якому реле спрацьовує миттєво, називається струмом спрацьовування відсічки.


Мал. 1. Схема влаштування реле РТ-80: 1 – магнітопровід, 2 – обмотка, 3 – штепсельний пристрій, 4 – поворотний якір, 5 – гвинт регулювання «відсічки», 6 – ізоляційна пластина, 7 – контакти, 8 – фігурна деталь, 9 – сектор, 10 – черв’як, 11 – рама, 12 – диск, 13 – пружина, 14 – шкала настроювання часу спрацьовування.
На мал. 1 показана схема влаштування реле змінного струму серії РТ-80, яке являє собою компоновку електромагнітного реле миттєвої дії і індукційного реле з витримкою часу. Електромагнітний елемент забезпечує миттєве спрацьовування реле, коли струм, що протікає по його котушці 2, яка знаходиться на магнітопроводі 1, перевищить у багато разів встановлений на шкалі реле струм спрацьовування. В цьому випадку поворотний якір 4, притягуючись правою частиною до магнітопроводу, обернеться за годинниковою стрілкою, і ізоляційна пластина 6, укріплена на його лівій частині впливаючи на пружинні контакти 7, замкне їх. За відсутності струму в котушці якір під дією маси своєї лівої частини поверне проти годинникової стрілки до упору в гвинт 5, яким регулюється струм спрацьовування відсічки. При вкручені гвинта 5 повітряний зазор між правим кінцем якоря і магнітопроводом зменшується і відсічка спрацьовує при меншому струмі.

Індукційна система реле працює таким чином: алюмінієвий диск 12, укріплений на осі, може вільно обертатися в поворотній рамі 11. Рама утримується пружиною 13 в такому положенні, що укріплений на осі диска черв'як 10 не зчеплений з сектором 9. При проходженні струму по котушці реле під дією двох магнітних потоків, що створюються в зазорах магнітопроводу, диск починає обертатися. При обертанні диска, яке починається при струмі, рівному 20-40% від струму спрацьовування, виникають сили, що прагнуть повернути рамку за годинниковою стрілкою, чому перешкоджає пружина 13. Коли струм в котушці реле досягне величини струму спрацьовування, ці сили зростуть настільки, що, подолавши опір пружини 13, повернуть рамку, і черв'як увійде до зачеплення з сектором. Сектор, закріплений лівим кінцем на осі, повертаючись на ній, переміститься догори, а своїм важелем підніме фігурну деталь 8, укріплену на поворотному якорі 4. При цьому права сторона якоря наблизиться до магнітопроводу, притягнеться до нього і ізоляційна пластина 6 замкне контакти реле.

Витримка часу реле регулюється шляхом зміни початкового положення сектора 9. Чим вище піднятий сектор, тим менший шлях він повинен пройти до зіткнення з фігурною деталлю якоря і тим, отже, менше витримка часу. Настройка витримки часу проводиться за шкалою 14.

При невеликих кратностях струму (до 5-7) витримка часу залежить від величини струму, при кратностях струму 8-10 витримка часу майже не залежить від струму і близька до встановленого на шкалі реле часу спрацьовування. При великих кратностях струму реле спрацьовує миттєво під впливом електромагнітного елементу. Така характеристика часу називається обмежено залежною з відсічкою.

Струм спрацьовування реле регулюється за допомогою штепсельного пристрою 3, яким перемикається число витків обмотки реле. При включенні великого числа витків струм спрацьовування реле зменшується.


Пройти тест для самоконтролю

Немає коментарів:

Дописати коментар