пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

Зварювальний трансформатор

Трансформатор для дугового електрозварювання називають зварю­вальним трансформатором. Це однофазний двохобмоточний понижувальний трансформатор, який перетворює напругу мережі 220 або 380В у напругу 60-70В, яка необхідна для надійного запалювання та стійкого горіння елект­ричної дуги між: металевим електродом і зварювальними деталями.

Специфіка роботи зварювального трансформатора полягає в пере­ривчастому режимі його роботи: запалюванні електричної дуги передує коротке замикання вторинного кола трансформатора, а обривання дуги створює режим холостого ходу. Номінальний режим роботи трансфор­матора відповідає стійкому горінню електричної дуги. Для обмеження струму в зварювальному трансформаторі необхідно збільшити індук­тивний опір.



Мал.1. Зварювальний трансформатор ТСК-500

На мал.1 представлений зварювальний трансформатор ТСК-500. Первинна обмотка його нерухома, а вторинна переміщається по сердечнику. Переміщенням вторинної обмотки регулюється зварювальний струм. В нижній частині сердечника 4 знаходиться первинна обмотка 2, яка складається з двох котушок, розміщених на двох стержнях магнітопровода. Котушки первинної обмотки закріплені нерухомо. Вторинна обмотка 3, яка також складається з двох котушок, розміщена на значній відстані від первинної. Котушки, як первинної, так і вторинної обмоток з’єднані паралельно. Вторинна обмотка, жорстко з’єднана з плитою 1, переміщається по сердечнику за допомогою гвинта 6, з яким вона пов’язана, та рукоятки 5, яка знаходиться на кришці кожуха трансформатора. Зварювальний струм регулюють зміною відстані між первинною і вторинною обмотками. При обертанні рукоятки 5 за годинниковою стрілкою вторинна обмотка наближається до первинної, магнітний потік розсіяння і індуктивний опір зменшуються, зварювальний струм зростає. При обертанні рукоятки проти годинникової стрілки вторинна обмотка віддаляється від первинної, індуктивний опір і магнітний потік розсіяння ростуть і зварювальний струм зменшується. Струм з вторинної обмотки поступає на вихід 7.

Межі регулювання зварювального струму 165-650 А.

Обмежити струм у зварювальному трансформаторі можна також послідов­ним вмиканням у вторинне коло трансформатора індуктивної котушки - дроселя Др (мал.2, а), що є котушкою з мідного провода прямокутного перерізу, яка розміщена на сталевому магнітопроводі. Дросель має прис­трій типу "гвинт-гайка", який обертанням гвинта дає змогу переміщува­ти ярмо так, щоб повітряний зазор δ між ярмом і стержнями змінювався від δ=0 до δ=δмакс. При цьому мінімальному значенні δ відповідає най­більший індуктивний опір дроселя, а відповідно, мінімальне значення робочого струму І2 = І2мін, а максимальному значенню δ=δмакс відповідає найменший індуктивний опір дроселя і максимальне значення робочого струму І2=І2макс.
Мал.2. Схема вмикання трансформатора для електродугового зварювання СТШ-400

Мал.3. Професійний зварювальний трансформатор СГД Патон

Немає коментарів:

Дописати коментар